Magie in de kinderopvang

Magie en waarom je het nooit mag verliezen.

Door Nancy. Ik werk op een 0-4 groep van een kinderdagverblijf en kom magie in de fantasie van de kinderen in alle leeftijden tegen. Maar ik heb het hier over een ander soort magie niet die van tovenarij of hekserij. Magie is niet alleen iets wat in je fantasie voorkomt. Ik leer de kinderen ook de magie te zien in alledaagse dingen om ons heen, bijvoorbeeld in een zonsondergang of in de geluiden van de natuur. Het zien van die magie om je heen maakt je dankbaar voor alle wonderen die het leven ons te bieden heeft.

Magie is in jezelf geloven, als je dat kunt ben je tot alles in staat

Wij als volwassenen willen vaak dingen relativeren en verliezen daarin soms het kind in onszelf.

In elk mythisch verhaal over fantastische wezens zitten onze wensen en angsten verborgen. Zo ook bij de verhalen van kinderen als je goed naar hun verhalen luistert leer je hun angsten en wensen.

Ik wil de kinderen ook graag de magie in zichzelf laten zien, het begint bij een droom, een idee of een wens. Als je in jezelf gelooft krijg je ook de kracht om deze te kunnen waarmaken.

“ Magie is in jezelf geloven. als je dat kunt ben je tot alles in staat” zoals Goethe al zei.

Lees ook: ‘welk type pedagogisch medewerker ben jij?’

Elke dag de magie van het leven te zien

De kinderen leren mij elke dag weer opnieuw om de magie van het leven te zien. Samen met de kinderen geniet ik van de kleine magische dingen in het leven, het fluiten van de vogels het zonnetje op je gezicht. Ook vind ik het altijd weer magisch als een kind zijn eigen talent erkent en daar supertrots op is of als het zijn angst heeft overwonnen door bijvoorbeeld helemaal alleen van de glijbaan af te durven en zich daardoor even een superheld voelt.

Magie.. belangrijk om de kinderen bij te brengen en belangrijk om als volwassenen nooit te verliezen.

Wanneer we kinderen laten geloven in zichzelf en in hun vaardigheden hebben ze eindeloze mogelijkheden.

Ik hoop ze daarmee te stimuleren in hun creativiteit in hun durf om te dromen ,te groeien en om hun visie te durven delen met andere.

Hebben jullie de magie in jezelf al gevonden ?