Openingsevent Week van het Jonge Kind

Vandaag was ik op uitnodiging van kinderopvangtotaal aanwezig bij het openingsevent week van het jonge kind in Nieuwegein. De slogan luidt ‘fris in één dag je pedagogische kennis op’. Dit klopte zeker weten! Wat een hoop nieuwe dingen heb ik gehoord, gelezen en gezien.

Sessies

Het event was opgezet in verschillende sessies en een beursvloer, deze was zowel binnen als buiten. De sessies werden in allerlei ruimtes georganiseerd binnen Green Village in Nieuwegein. Op deze dag kon je 6 sessies kiezen die allemaal 40 minuten duurde. De sessies die ik heb gevolgd vertel ik hieronder.

Het kind centraal? De groep centraal!

Steven Pont gaf deze sessie en zoals altijd was hij weer super inspirerend. Waarom leren we kinderen zichzelf centraal te staan? Terwijl er op latere leeftijd van je wordt verwacht dat je rekening houdt met anderen. De pedagogen (bijvoorbeeld Steiner, Korczak en Piaget) die wij volgen in de kinderopvang zijn gemiddeld geboren in 1889 en gestorven in 1962, best oud toch? Het is belangrijk dat de groep centraal staat, hierdoor is de socialisatie belangrijk en is er verbinding in de groep. Een goede om eens over na te denken in je pedagogisch beleidsplan.

Steven Pont liet tijdens de sessie verschillende filmpjes zien, zoals de volgende van Harlow’s Studies on Depedency in Monkeys. In dit filmpje is goed te zien dat een veilige groep belangrijk is bij dreiging.

Tekst gaat door onder het filmpje.

Babyontwikkeling in de dagelijkse praktijk

Babykennis gaf deze interessante lezing. De vraag die centraal stond was waarom is veilig en geborgen voelen belangrijk bij baby’s. Deze sessie sloot heel mooi aan bij die van Steven Pont, fijn dat ze na elkaar waren. Doordat baby’s zich veilig en geborgen voelen, kunnen ze vanuit daar gaan ontwikkelen. Door ervaring groeit het brein. De impact die goede hechting heeft zijn de volgende:

  • zelfvertrouwen
  • vertrouwen in anderen
  • cognitieve ontwikkeling
  • leren omgaan met gevoelens
  • opbouw relaties met anderen
  • lichamelijke gezondheid

Tevens zagen we het filmpje van de interactie tussen een moeder en een baby. Daar zie je goed in waarom het zo belangrijk is dat kinderen zich veilig voelen en dat je benoemt wat je doet.

Tjonge jonge jongens!

Dit was echt een hele enthousiaste en grappige sessie. Drie mannen laten vanuit filmpjes zien wat het verschil tussen mannen en vrouwen is op verschillende gebieden:

  • communicatie
  • wachten
  • zitten
  • stoeien

Ze waren vooral heel duidelijk; door te weinig mannen in de kinderopvang, moeten vrouwen maar iets mannelijker worden. Jongens zijn nou eenmaal echt anders dan meisjes. Het is dus belangrijk dat we tijdens het werken in de kinderopvang rekening houden met wat jongens nodig hebben. Het doel van deze sessie was: ga als pedagogisch medewerker flexibeler om met kinderen, kijk naar wat ze nodig hebben en probeer zo min mogelijk politie te spelen door iedereen maar te laten wachten, zitten en dat ze niet mogen stoeien.

En dé tip: geef de kinderen die niet meer op hun eigen stoel kunnen zitten een luchtstoel! Hoe te gebruiken? Maak de stoel los van dit kaartje en vervang hiermee de stoel die ze gebruiken.

Ruimte als 3e pedagoog voor baby’s

Wat een fantastische sessie was dat! Op tafel lagen verschillende materialen die je kunt gebruiken om baby’s te prikkelen op de juiste manier. Er lagen spullen van kosteloos materiaal, vilten onderzetters, maar ook lichtbakken en houten speelgoed. Tevens konden we door een VR-bril zien hoe een baby van drie maanden de wereld inkijkt. Dit gaf je echt een goed beeld dat baby’s nog heel wazig zien en sommige werden helemaal duizelig van dat heen en weer geslinger. Deze sessie werd gegeven door werkend leren.

Het was een top dag waar ik weer veel heb geleerd om als pedagogisch medewerker toe te passen op de werkvloer. Ook heb ik een hoop nieuwe mensen en bedrijven ontmoet, wat een mooie producten zijn er toch voor de kinderopvang. Het waren hele fijne gesprekken en wie weet rollen er nieuwe samenwerkingen uit, dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn! Volgend jaar wil ik zeker weer naar deze informatieve en leuke dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *