Vandaag was ik aanwezig op de Heutink inspiratiedag in Rijssen en heb daar drie workshops gevolgd. De drie workshops werden gegeven in het informatiecentrum van Heutink. Tevens heb ik de materialen van Heutink mogen zien, voelen en ontdekken.

Het was een inspirerende ochtend waarin ik met andere medegebruikers en methodeadviseur van uk & puk heb kunnen praten over de methode, lego education heb mogen ontdekken en mooi materiaal gezien voor ontwikkelingsmateriaal.

Workshop ‘optimaal inzetten van spel- en ontwikkelingsmateriaal en de PeuterMAL:’

De ochtend begonnen we met de workshop optimaal inzetten van spel- en ontwikkelingsmateriaal en de PeuterMAL. Wat is ontwikkelingsmateriaal en hoe kun je dit inzetten? Er is verschillend materiaal om dit te gebruiken. Je hebt materiaal waarbij kinderen vrij mee kunnen spelen of juist gestructureerd materiaal. Een mooi voorbeeld van scheerschuim werd gegeven. Je kan scheerschuim vrij laten, kinderen zelf laten ontdekken; wat is scheerschuim, wat kan ik hiermee en hoe voelt het? Maar dit kan ook gestructureerd, door bijvoorbeeld er voorbeelden van schrijfpatronen ernaast te leggen en het kind dit laten namaken in het scheerschuim.

Heutink heeft zelf ook mooi ontwikkelingsmateriaal en deze mochten we ontdekken. Samen met twee pedagogisch medewerkers heb ik het spel met de beren gedaan. Samen hebben we bedacht wat we met het spel konden doen, zoals, kleuren leren, van groot naar klein, cijfers oefenen. Ook kregen we daarna een spiegeltje erbij, zo konden we nog meer activiteiten bedenken. Hoeveelheden tellen in de spiegel, meer en minder beren zien. Al het materiaal van Heutink past bij de SLO doelen, zodat het mooi aansluit bij de ontwikkeling van kinderen.

 

Workshop ‘ontwikkel 21e -eeuwse vaardigheden met robots en LEGO:’

Bij deze workshop hebben we ontdekt hoe robots werken en wat de 21e -eeuwse vaardigheden zijn. Samen met twee pedagogisch medewerkers heb ik met LEGO education gewerkt. Eerst moesten we proberen om de allerhoogste toren te bouwen van de LEGO blokken. Tijdens deze oefeningen kwamen we erachter dat je al heel veel verschillende ontwikkelingen gebruikt, zoals, samenwerken, overleggen, taken verdelen, met tegenslag omgaan, rekenen, motorisch etc. Helaas hadden wij niet gewonnen, maar wel een hele mooie toren gebouwd! Ook hebben we nog meer samenwerkingsspellen gedaan en mochten we de beebot ontdekken, zo gaaf!

Werk je met LEGO education of wil je dit gaan doen? Op de website van LEGO education kun je gratis werkbladen downloaden! http://www.legoleerlijn.nl

 

Workshop ‘haal alles uit de VVE-Methode Uk & Puk:’

Tijdens deze workshop kregen we informatie over de methode uk en puk van zwijsen en over nieuw gemaakte materialen. Voor de pedagogisch medewerkers die niet met uk & puk werken was dit een mooie manier om kennis te maken met deze methode. Alle materialen die bij de methode horen waren in te zien. De niet gebruikers bespraken in een groep met elkaar wat ze ervan vonden en welk thema hun het meeste aansprak. Wij als de gebruikers van uk & puk bespraken waar we tegen aan lopen en wat we handig vinden aan uk & puk. Vooral erg herkenbaar was dat uk & puk voor de allerkleinste soms niet helemaal aansluit en iedereen dan kijkt naar de belevingswereld en het ontdekken van het thema. Mooi om te zien dat wij door het land heen toch hetzelfde werken met uk & puk. Ook kwam een pedagogisch medewerker met een hele mooie tip om bij het thema ik & mijn familie een fotohoek te maken. Als kinderen dan worden gebracht kan er een familiefoto gemaakt worden, deze wordt tijdens het thema veel gebruikt. Dit is een handige manier, omdat vaak een foto van thuis vergeten wordt en de kinderen dan lastiger met het thema mee kunnen werken.

 

Meegenomen inspiratie:

Alle drie de workshops waren erg interessant en bij alle drie heb ik andere inspiratie meegenomen. Bij het optimaal inzetten vond ik het vooral mooi om  te zien dat het spelend leren op twee manieren kan en dat het allebei goed is. Ook het materiaal van Heutink is echt super mooi en duurzaam voor het kinderdagverblijf of school. Ook kreeg je door het zelf ontdekken van de materialen al meteen ideeën om mee aan de slag te gaan, zoals het spelen met materiaal en een spiegeltje. Bij de workshops over LEGO en robots vond ik het erg leuk om zelf te zien/doen wat een beebot kan en dat het spelen met LEGO en 21e eeuwse vaardigheden veel makkelijker is dan je denkt, zoals het bouwen van een toren en de andere samenwerkingsspelletjes. De workshop van uk & puk vond ik vooral de gesprekken met mede gebruikers erg leuk en leerzaam. Ik heb zeker nieuwe ideeën meegenomen om mee aan de slag te gaan.

 

Materiaal:

Zoals bij veel workshops ben ik weer met een hoop materiaal naar huis gegaan:

  • PeuterMAL; met deze lijst kun je goed naar de inventarisatie kijken van de materialen per doel. Met de PeuterMAL kun je zien welke materialen gebruikt worden door peuters en vul zo nodig je materiaal aan. Per hoofddoel staan er verschillende materialen.
  • LEGO education: voorbeelden van de gratis te downloaden materialen
  • De spiegel die werd gebruikt bij het optimaal inzetten van ontwikkelingsmateriaal, met extra materiaal voor het oefenen van kleuren en figuren
  • Een schattige knuffel van Pom (past mooi bij de kleine puk)
  • Het schatkist memospel

Wil je zelf naar één van de gratis inspiratiedagen van Heutink? Er komen er nog een paar aan:

26 september De kracht van bewegen en muziek Rijssen
03 oktober Van buiten naar binnen kijken Huissen
15 november Online leren in de kinderopvang Eindhoven
op aanvraag Inspiration by Maria Montessori Zelhem

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *